Позиция на Протестна мрежа относно отхвърлeния от ЦИК сигнал за нарушения на Изборния кодекс

alfa_ataka_cikС решение №312-ЕП/08.05.2014, с което отхвърли подадения от Протестна мрежа сигнал за нарушения на Изборния кодекс от страна на ПП „Атака“, Централната избирателна комисия доказа, че е нарочна функция на един Изборен кодекс, създаден с цел да обслужва управляващата коалиция ДПС, БСП, АТАКА.

Освен не по същество, аргументите на Комисията са и напълно неподходящи за институция от подобен род. Твърдението, че общите билбордове на партия „Атака“ и телевизия „Алфа“ не представляват призив за гласуване, е несериозно – призивът за гласуване е сбор от елементи, които съставят такова послание, но незадължително изписано „гласувай за“. Посланието в случая се съдържа в поставения номер на бюлетината за гласуване на билбордовете по автомагистрала „Тракия“.

Обръщаме внимание също, че билбордовете, като форма на външна реклама, са широко използван медиен формат, а не „предмети“, както аргументират решението си от Комисията. Също така е задължение на ЦИК да провери подадения сигнал за наличие на поставени номера на бюлетина върху билбордовете, вместо да внушава възможна манипулация на снимките.

Протестна мрежа ще обжалва решението на ЦИК, тъй като на практика не оборва нито един от фактите, описани в сигнала ни, а именно:

ПП „Атака“ разпространява агитационни материали с наименованието на партията и изображение на Волен Сидеров, който е водач на листата на партията за евроизборите, като успоредно с това на същите носители се рекламира партийната „Алфа ТВ“ и по този начин политическата агитация в предизборен период се представя за реклама на медийна услуга. На част от тези материали е поставен и номерът на бюлетината на „Атака“ за изборите на 25 май, както е видно и от приложените към сигнала фотодоказателства. Липсва обаче обозначението, че купуването и продаването на гласове е престъпление, което според чл. 183, ал.2 от Изборния кодекс трябва да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и да е разположено в обособено поле.

One thought on “Позиция на Протестна мрежа относно отхвърлeния от ЦИК сигнал за нарушения на Изборния кодекс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.