Протестна мрежа подкрепя предложената и оттеглена „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“

Съществените промени в общата ситуация на националната сигурност на страната през последните години изискват осмисляне и реакция на официалните български власти. Очевидно е, че най-съществените размествания са свързани с новата агресивна външна политика на Русия, която наруши основни принципи на международното право и договореностите от годините след края на Студената война и нарастващите нестабилност и рискове в близкия Изток, северна Африка и Азия. Тези промени следва да бъдат оценени на ниво управленска стратегия и Визия 2020 поставя началото на този процес.

В разрез с новата ситуация на нарастваща нестабилност и рискове за сигурността на страната последното правителство системно подценяваше членството на България в системата на колективна отбрана на НАТО и системно странеше от важните дебати за бъдещето на Алианса. Дори нарастващата агресия на Русия спрямо новите страни-членки на НАТО не доведе до промяна в това поведение и страната се оказа напълно неподготвена за тези нарастващи рискове. Визия 2020 поставя началото на подготовка на редица важни решения, които ще укрепят националната сигурност на страната (укрепване на въздушния и морския капацитет за реакция, подобряване на управлението на различните проекти, имащи отношение към отбраната и сигурността на страната и други).

Появата на нови заплахи за сигурността изискват не просто реакция на официалните институции на страната, но и на българското общество. Затова публикуването на Визия 2020 и поставянето му на общественото внимание е проява на смелост и нов начин за вземане на важни решения, чрез достатъчно прозрачност и дискусия, пред очите на българските граждани. Нещо повече, през идните години следва да бъдат инвестирани съществени публични разходи за укрепване на българската национална сигурност. Българските граждани трябва да имат максимална информация и увереност за причините, които изискват тези разходи.

Протестна мрежа застава твърдо зад предложената и оттеглена „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“ и подкрепя ръководството на Министерството на отбраната и лично министър Шаламанов. За първи път в най-новата българска история ние виждаме ясно и категорично заявен българския национален интерес и приоритети, съобразно развитието на процесите в световен мащаб и стратегическите приоритети и партньори на България в лицето на ЕС и НАТО.

2 thoughts on “Протестна мрежа подкрепя предложената и оттеглена „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“

 • 30.08.2014 at 14:38
  Permalink

  Искам да пейстна един постинг със спор между мен и един форумец във сайта на вестник Дума.“

  Г-н Марковски, вие не знаете ли публичната тайна, че на В Сидеров му плащат руските служби да говори за колониализъм на западните държави в България, и за да може да влезе в парламента и да говори същото. Той се пише националист и защитава руския национализъм или нацизъм, и сам е националист, и дори нацист, но не срещу евреите, а срещу циганите и турците. В Русия има сливане на партията Единна Русия и държавата, както и има олигарси, финансисти – монополисти във всеки бранш, и диктатура на Путин. Путин и Медведев се упиват да говорят „Великая Россия!“ и аз това съм го гледал по телевизията – руската. Вие всички тези неща не ги ли знаете? Или ги знаете, но ги споделяте.

  А аз съм за свобода, свободен избор на базата на християнска ценностна система, и право на свободна инициатива и свободно творчество, както и право на свободна воля, но и отговорност според свободната воля на другите, както и право всеки да може да реагира свободно на волевите действия на другите, но и да има отговорност според реакцията на свободните граждани. Това означава още, нещата да се решават, чрез разбирателство и диалог, а не чрез сила, както иска Путин. Значи той, ако е силен или държавата е силна, трябва да налага на всички други държави силата си, и да ги подчинява със сила. Вие това искате. Сигурно ще сте съгласен, ако Турция и Ердоган каже, че Кържалийски окръг е населен с турци и прати там доброволци турци, които са турски войници с оръжие, и реши да направи Референдум в този окръг, и запуши устата на българите в Кърджали с оръжието на тези войници, и се гласува за присъединяване към Турция, и да присъедини Кържалийски окръг към Турция. Това направи Русия в Крим, като се подигра с договореностите след Втората световна война и договореностите след падането и рухването на СССР. Знаете ли, че Русия е подписала договор със САЩ и Великобритания, Украйна да предаде ядреното си оръжие на Русия, като в замяна Русия, САЩ и Великобритания гарантират целостта на Украйна. Русия едностранно наруши този договор. Би трябвало за това да се поведе световна война. САЩ и Великобритания не го правят. А това се тълкува от Путин, като слабост пред Русия и, че са му развързани ръцете, да прави каквото си иска. Така Англия и Франция са отстъпвали пред Хитлер. И знаете какъв бе крайния резултат? Сега вие също, както германците са ръкопляскали на Хитлер, ръкопляскате на Путин и руснаците обзети от национализъм му ръкопляскат, и вие казвате, че Путин е прав, и че западните държави били колониалисти.

  Нацизма и национализма са много опасни неща, центробежни сили, а именно сега когато се иска, да има обединение на света и глобализация, такива като Путин разпалват национализма и нацизма. Нека не се лъжем, на света са нужни центро стремителни сили. Злото е в Путин и Русия и никой не трябва да подкрепя Путин и Русия, а служебния военен министър Шаламанов е напълно прав за информационната война, която Русия води у нас, както в нея се включва и вестник Дума. Аз мисля, че нацизма и национализма трябва да се подтиснат дори със закон и да има патриотизъм, но той да бъде не само към собствената страна, но и към другите страни. Това означава да сме патриоти на България, но и патриоти и на Турция и на Гърция и на Сърбия и на всички други страни по света, като границите не трябва да се променят, а само да се премахнат, за да се осъществи глобализацията. И всички народи по света да са братя и да има свободно движение на стоки, пари и капитали, както и на труд, майсторство и професионализъм. А Путин точно това нарушава. Той иска да се налага над другите народи със сила. Това искат да правят и мюсюлманите от джихадистките държави. Това сигурно ще правят и комунистите. Затова казвам, че социализъм(комунизъм), фашизъм, като в Русия и исляма, са най – големите злини на човечеството. Защото са за повече държава и сливане на партия и държава, икономическо общество и държава, и религия и църква с държава. И така създават партокрация, бюрокрация и теокрация, които създават от хората убийци, и са против християнството, и моралът при тях е противоположен на християнския морал. И връщат цивилизационното развитие на народите в тях до дивия звяр и стадото. Това ли е правилното според вас? И ме наричате „дежурен теоретик“. Аз не се смятам за теоретик, а се мъча да казвам истината за нещата. Но тази истина някои хора, като вас не искат да я чуят.“

  Reply
 • 30.08.2014 at 21:31
  Permalink

  С извинение използвам този интелектуален форум да призова мислещите и обичащи България хора да подкрепят единственото от много години проект за адекватно и истински Българско решение относно истинската заплаха за родината ни а именно против преклонената пред Русия глава на почти всияки политици Хайде приятели и Българи да направим референдум за подкрепа на истината.Моля който знае как се прави и иска да помогне да го направим като всенародно електронно допитване.Стига сме чакали някой да ни организира.Мото За България без хомот например

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.