10 стъпки за демонтиране на модела #КОЙ

1. „Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите включително на дружества с над 50% държавно и/или общинско участие.

2. „Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри, се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението.

3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги.

4. „Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи – партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции – посочва освен размера и условията , при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си.

5. „Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет.

6. „Решаваме как избираме“ – Провеждане на референдум за вида на избирателната система – мажоритарна, смесена, пропорционална; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на МИР чужбина.

7. „Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии.

8. „Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва по определени критерии и условия, всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата.

9. „Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане.

10. „Блокиране на ДС“ – Хора, свързани с Държавна сигурност не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите поемат ангажимент да спазват този принцип.

Протестна мрежа
05.09.2014г.

6 thoughts on “10 стъпки за демонтиране на модела #КОЙ

 • 07.09.2014 at 07:51
  Permalink

  Предложение:
  Законнова процедура „избирателите“ да могат да отстраняват „избраните и назначените от тях“ при бездействие, протакане, неизпълнение на поети задължения, действие не в интерес на мнозинството, обвързаност с ….., не добро управление довело до икономически и социални загуби, цялостно или частично укриване на информация за действия или бездействия в подготвяните и изпълнението на дейността за която са им делегирани права от избирателите публикувани в нарочен сайт, други предложени и одобрени ….. Отстраняването да става в срок …..и с подписка при следните условия ……. . Контрола ще става от избирателите и граждански формирования. (Разбира се това може да се допълни, редактира и прецизира. Крайно време е да не се злоупотребява с доверието на избирателите и след стъпване във властта да се „самозабравиш и да си правиш каквото си поискаш ….“ ! )

  Reply
 • 10.09.2014 at 15:26
  Permalink

  Да се ца-царства в България е повече от удоволствие. Затова нищо не ни е наред. Защо досега, например, прикриватурата НЕ е изискала връщането на Василев у нас ??? С мотиви и доказателства. Прикриватурата продължава да НЕ върши нищо. След случая с Мишо бирата и имотните заменки от последните 5 години стана ясно, че Супер-властта на прикриватурата изяжда държавата отвътре. И това става от 25 години насам. Няма осъден топ-мафиот у нас – било за убийство, пране на пари или трафик на наркотици. Даже ги пускаме или пък искаме от чужбина да ни ги върнат, за да ги пуснем….. Жалка БГ действителност.

  Reply
 • 10.09.2014 at 15:29
  Permalink

  НАЙ-опасни са партийните субсидии !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Следва липсата на електронно гласуване !!!!! Ако НЕ се премахнат партийните субсидии никога демократични партии няма да ни управляват. Мафиотите от БСП-ДС, от мутро-групировк ата ГЕРБ, от ДПС-ДС или от Атака-КГБ ще ни купуват гласовете, ще плащат на агенти и ще купуват цели региони дори !!! Сега тези мафиоти вземат по около 50 милиона лева народна пара всяка година. С нея могат дори даренийца да правят, но по-важното е, че си купуват изборите. И пак ни „управляват. Така кръгът се затваря. Ако НЕ се премахнат партийните субсидии или не станат колкото в Германия – по 1.5 лева на глас, ние сме обречени да затъваме все повече, а държавата да се топи и циганизира….. .

  Reply
 • 20.09.2014 at 07:57
  Permalink

  Към 1: Договорите да влизат в сила след публикацията им.

  Reply
 • 20.09.2014 at 08:55
  Permalink

  1 и 2 са общи приказки.
  3 изказано само седмица след подаването на десетина заявления за отваряне на изборни секции от едно IP бих го коментирал така: Само малоумен ще поиска електронно гласуване.
  4. Общи приказки, каквито ни заливат от всички партии.
  5. пожелателно мислене с което всеки би се съгласил. В ума ми излиза въпроса: Как? Без отговор на този въпрос все едно тази точка не съществува.
  6. е ясно. Но трябва малко по-разширен дебат по темата.
  7, 8 и 9 са типичните словоблудства на партиите зад които не стои конкретика в действията. Мога да и змисля още десетина такива нищонезначищи, но високопарно изказани „стъпки“.
  За точка 10 бих препоръчал автора/ите да се прегледа/т при психиатър. Такова вманиачаване по един обект е симптом. В България има и други проблеми освен ДС. Непрекъснатото намилане за агенти говори две неща. Първо или говорителите имат психиатрични отклонения. Или второ, говорителите се опитват да отклонят вниманието на хората към една малка част от проблемите за да бъдат пренебрегнати други от които въпросните говоритли се облагодетелстват.

  Reply
 • 20.09.2014 at 22:59
  Permalink

  Браво най-добрите сте.Но не им стиска на политиците да го направят.Ние трябва да ги заставим и тогава ще се живее по друг начи в България .Продължавайте все така с Вас сме!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.