Протестна мрежа сезира ДАНС и прокуратурата за български паравоенни организации

На 30 юни и 01 юли 2016 г. се разиграха знакови за демократична България събития, които бяха провокирани от посещение на групировката „Нощни вълци”, по-известни като „рокерите на Путин”. Налице са данни, четази групировка е финансирана от руското правителство (виж тук: https://goo.gl/hlvp5l, тук: http://goo.gl/albzyXи тук: https://goo.gl/UXUXOP), техни членове публично споделят, че участват активно в бойните действия в Източна Украйна на страната на руските военни и сепаратистите (линк: https://goo.gl/FQkKLx).Техният лидер Александър Залдостанов открито проповядва за възстановяване влиянието на Москва в бившите подопечни територии, подчинени на СССР (http://goo.gl/Jdwbsv).

Пристигането на Нощните вълци в България изведе на показ и една вътрешна за България про-рускапаравоенна организациянаричаща се Военен[1] съюз „БНО ШИПКА“(https://goo.gl/LHAAkc ), която през последната година открито проповядва за въоръжаване и мобилизиране на населението за „всенародно въстание“, извършва практически военни обучения и набира бойци – най-вече бивши полицаи и бивши военни.

На 30.06.2016 г. при пристигането на тъй наречените „Нощни вълци“ в гр. Бургас български граждани изразиха своето недоволство към този провокативен поход и към участието на членове на групировката в бойни действия в Източна Украйна. Недоволството бе изразено чрез плакати и мирен протест. Протестиращите българи бяха нападнати от членове на Воински съюз „БНО ШИПКА“ и жестоко и унизително бити, за което са налице видео файлове и доказателства (https://goo.gl/qWPQLc).

Смятаме, че са налице достатъчно данни, че в България имат действат прорускипаравоенни организации, които са близки до режима в Москва и са готови да се изправят срещу български граждани, ако се наложи да защитават руските интереси и политика в България. Същитепаравоенни организации проповядват чрез он-лайн медии незачитане към българските институции и необходимостта от всенародно въстание(виж данните в приложения сигнал).

Като български граждани и граждани на Европейския съюз сме силно обезпокоени от безпрепятствените действия и развитието на такива организации на територията на Република България и на Европейския съюз. Дейността, която въпросните паравоенни структури развиват в България значително наподобява действията напроруските сепаратистки групировки в Източна Украйна. Последните след „вътрешни въстания“ през 2014 г. отцепиха части от украинската територия и ги обявиха за Донецка  и Луганска народни републики.

Поради изложеното по-горе настояваме българските институции в лицето на Министерски съвет, ДАНС и Прокуратурата да предприемат всички необходими мерки за:

  1. Проверка на законосъобразността на уставите, публикациите и действията извършвани от паравоенните организации в България.
  2. Проверка на произхода на средствата, с които се извършват обученията и дейностите на паравоенните организации.
  3. Установяване и неутрализиране на международната заплаха за националната сигурност на страната от чужди институции и организации.

 

Настояваме също така европейските партньори на България да предприемат съответните инициативи и действия по неутрализиране на очевидната заплаха за националната сигурност на България, а също и за сигурността на Европейския съюз като цяло.  Прилагаме Сигнал до прокуратурата, в който са описани действията и публикации на паравоенната организация Войнски съюз „БНО ШИПКА“ с искане същите да бъдат проверени и да бъде установено дали представляват нарушения/престъпления според българското законодателство.

 

С уважение,

Български граждани,

Членове на Протестна мрежа

 

 

[1] На някои места организацията се нарича Воински съюз, на други – Военен съюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.