Протестна мрежа за новото управление на БНБ: Как ще върнете разклатеното доверие в банковата система?

Въпросите без отговор след избора на нов управител на централната банка

KTB

След половинчатия и изкривен доклад на парламентарната комисия за причините за фалита на КТБ, виждаме втори обезпокоителен знак от сегашното коалиционно управление – начина, по който беше гласуван от парламента новия управител на БНБ Димитър Радев и начина, по който предстои да се гласуват предложените от него подуправители Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова.

Смятаме, че истинска дискусия по проблемите на разклатената банкова система липсваше и отново цялата процедура по избора на управител централната банка маскираше предварително взето решение – точно както бе гласуван и управлявалия два мандата досегашен управител на БНБ Иван Искров. Липсваше както конкретика, така и принципна дискусия за начина, по който законово се урежда банковия надзор и какви са неговите функции и отговорности. 
Припомняме, че още през 2014г. изготвихме становище, според което управителния съвет и лично управителя на БНБ носят не само морална, но и наказателна отговорност за допуснатия регулаторен провал в случая КТБ. Становището е предадено на прокуратурата, но вече осем месеца нямаме отговор от нея.

Особено сме притеснени от предложението бивш финансов министър от времето на баковите фалити през 1996-97г. да поеме надзора на банковата система. Смятаме това за стъпка с тотално грешно послание, след като вече стана пределно ясно, че българските институции и регулатори не са научили нищо от тази банкова криза. Наказани за източването на половината български банки също нямаше, както и сега за КТБ.

Ето какво не чухме от новия управител и предложения екип от подуправители: 
Как точно смятат да върнат разклатеното доверие в банковата система? 
Ще разследват ли докрай какво се е случвало точно в КТБ и как точно се е допуснал този фрапиращ случай на регулаторен провал? 
Как ще се запълни вакуума в надзора на банките между БНБ, Комисията за финансов надзор и одиторите, който стана скандално видим в случая КТБ?
Как ще предотвратят в бъдеще отново да имаме бездействащ Управителен съвет на БНБ, който се оказва и че не носи никаква отговорност, дори се преизбират отново?
Защо БНБ мълчи по важни журналистически разследвания относно български банки и не само не реагира, а дори си позволява натиск върху разследващите медии?
Какви етични правила ще спазва новия екип или отново пеенето между регулатори и поднадзорни лица ще е само минимално провинение „което не се отразява на техния обективен и професионален надзор”?
Ще има ли промяна в начина, по който се избира Управителния съвет на БНБ, защото сегашният, меко казано, поставя много въпросителни за тяхната независимост и професионализъм?
Какво е възнаграждението на управителя и УС на БНБ и какви отговорности стоят срещу него?
И накрая въпрос, който напразно очаквахме управляващите да поставят – не е ли дошло времето за международен конкурс за управител на БНБ?

Очаквахме да видим, че изводите от аферата КТБ са направени, но за съжаление това не се е случило. Остава ни единствено да се надяваме, че скоро ще има и европейски надзор над банковата система, за да чувстват българските граждани и фирми сигурност за своите пари както като спестители, така и като данъкоплатци, които накрая покриват сметката за банковите провали.

One thought on “Протестна мрежа за новото управление на БНБ: Как ще върнете разклатеното доверие в банковата система?

  • 16.07.2015 at 21:42
    Permalink

    От няколко дни следя този колосален казус за това колко са им възнагражденията на управителя и подуправителите на БНБ. Потресена съм колко ниско сме изпаднали като общество, за да ни вълнуват тези въпроси много повече от сериозните и важни въпроси, като на пример, защо все още българската държава не може да екстрадира Цветан Василев от Сърбия и той да бъде изправен пред съда? Какво значение има какви заплати взимат в БНБ? Нали са експерти професионалисти и трябва да се следят както за държавните финанси, така и за това някой да не бърка в кацата с меда от частните банки. В казуса с КТБ имаше пропуски. Пак никой не говори за тях и никой не пита как ще се отстранят? Не е сериозно да се дават смешно ниски заплати в БНБ за отговорността, която там трябва да се носи. Като им даваме ниска заплата никой експерт няма да иска да работи там, защото в частния сектор ще му оценят уменията доста по-високо. Кой ще отиде да работи за минимална заплата, освен някой пълен некадърник, който никъде не го искат и ще прави мега глупости от неразбиране и ще се чуди как може да открадне. Да не говорим и колко лесно ще го купи Василев, за който се знае, че дава по 10 хил. на журналисти като Миро Иванов.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.