Прокуратурата обяви Пеевски за невинен по всички точки от сигнала на „Протестна мрежа”

Исканията за установяване на офшорните връзки на Пеевски според магистратите са „нелогични и плод на субективни възприятия и анализи”

Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала на „Протестна мрежа” от 25 февруари 2014 година в частта му, засягаща депутата от ДПС Делян Славчев Пеевски. Според прокуратурата няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата, а физическата му охрана е законно предоставена от майка му, Ирена Кръстева. Придобитите през 2002-2004 година имоти (Пеевски е тогава едва на 22 години) са законосъобразни, а ползването му на луксозни имоти – прословутият хотел „Берлин” в кв.Бояна, вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми, отново на майка му.
Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като свои (доказателствата са приложени в сигнала), в решението се казва, че „тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени”.
Сигналът до ГП беше подаден на 25 февруари 2014 година от 13 активисти на „Протестна мрежа” с данни и факти, пораждащи съмнения по дълъг списък от закононарушения относно лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. В частта относно Цветан Василев и контролираната от него Корпоративна търговска банка АД веднага беше започнато разследване, което доведе до разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и обиски във фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, последвано от поставяне на банката под специален надзор. В частта за Николай Бареков разследването е отделено и още продължава.
„Протестна мрежа” ще обсъди изпратения документ заедно с юристите-доброволци, участвали в изработването му.
Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като „Булгартабак”. Затварянето на дейността по сигнала без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев е меко казано странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ.
По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми (а той е съавтор на закона за ограничаване на тяхната дейност в България) смятаме, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активи – ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността. Това е изключително негативен пример и не е в посоката, в която очакваме да върви българската прокуратура, за да възстанови чувството за загубена справедливост в обществото ни.

2 thoughts on “Прокуратурата обяви Пеевски за невинен по всички точки от сигнала на „Протестна мрежа”

 • 12.01.2015 at 20:22
  Permalink

  От над 25 години България има ПРИКРИВАТУРА !!!!!!!!!!!!! Тя много пъти не само е отказвала да образува наказателни производства, но и самата тя е оправдавала престъпници и убийци чрез много трикове : лоши обвинения по различни членове от НК, разделяне на дела, пращане на материяли и казуси за експертизи къде ли не и т.н. Така действаха от времето на Карамански, на пирамидите и фалиралите 16 банки, през Р.Овч., Мишо Бирата, Доган и неговите консултантски хонорари, та досега за КОЙ и Пеевски. Прикриватурата е най-сигурният червен чадър за комунистическата мафия и нейните мутри. И резултатите от това сега се виждат : няма правосъдие и справедливост, управляват ни мутри и мафиоти, а населението се топи всяка година !!!!!!!!!!!!!!!! Напусналите България няма да се върнат, а неродените няма да пораснат…………..

  Reply
 • 02.03.2015 at 11:35
  Permalink

  Цитат- Майками има много пари . Прокурор е по делото на доган- край на цитата. Правете си изводите!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.