Защо се страхувате от цялата истина за аферата КТБ?

Седем въпроса без отговор в доклада на парламентарната комисия за източването на банката

Г-н Борисов, г-да от управляващата коалиция,

Липсата на „уважаеми“ в обръщението ни не е случайно. Вие обещахте пълно разследване на престъплението КТБ, а това което оглавяваната от Ваш представител комисия по разследване на отговорността на държавните органи по казуса публикува, е много далеч от обещаното. Този доклад е непълен и изкривен, и е подигравка не само с Вашите избиратели, а и с парите на всички граждани, които пълнят бюджета, с който Вие плащате милиардите левове, потънали в банката.

Още на 20 юли 2013 година ние ясно заявихме, че КТБ е част от формулата „политика-бизнес-медии“ на протест пред банката, който официалните медии и Вие като опозиция в НС мълчаливо подминахте. На 24 февруари 2014г. внесохме сигнал в прокуратурата, по който започна разследването в БНБ и КТБ, което доведе до отстраняването на подуправителя на централната банка, и

Питаме представителите на комисията и лично Вас:

Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България в казуса, като започнем от липсата на самосезиране и стигнем до неадекватните действия, увеличили паниката и довели до опашки пред банката? Можем да питаме и още: Има ли общо това Ваше мълчание с неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта й за прокуратурата?

Защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция „Банков надзор“ в БНБ, а не и върху нейния управител и управителен съвет? Управителят Иван Искров беше преизбран с Вашите гласове през 2009г. и Вие помните това достатъчно добре, за да ви питаме как точно стана това преизбиране и с каква задкулисна договорка?

Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски? Да ви напомним, че БНБ преследваше журналисти за далеч по невинни публикации, а медийната атака срещу КТБ беше подмината с пълно мълчание? Вашият доклад – също.

Защо комисията отказа да разгледа сериозните журналистически разследвания, за които всички знаеха, но си мълчаха? Този въпрос, разбира се, е реторичен – те са най-доброто доказателство за бездействието на БНБ, прокуратура, министерство на финансите, КФН и ДАНС.

Къде е отговорността на Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира както банката така и свързани с нея лица, и е допуснала разкривала невярна информация за състоянието им? Председателят на комисията също е Ваш избор, надяваме се помните това.

Защо отказахте да разпитате банкера Цветан Василев въпреки неговото желание да направи това? Има ли този отказ нещо общо с това, че той обвинява за затварянето на банката депутата Делян Пеевски, чиито медии сега Ви подкрепят изцяло?

Колко още тайни срещи сте имали по темата за КТБ, която – да припомним – увеличи три пъти активите си по време на Вашето управление?

Г-н Борисов,

Укриването на престъпление е равно на съучастие. Укриването на отговорните за него – също. Като граждани не можем да свършим Вашата работа, но можем да сезираме европейските институции за поредния регулаторен провал, този път от най-висшия държавен орган – Народното събрание.
Укриването на истинските причини за провала на държавата с КТБ само доказва арогантността и медийния комфорт, на който разчитате.

Имаме обаче една много лоша новина за Вас – истината винаги излиза на бял свят. Укриващите я – също.

Протестна мрежа
08.07.2015

One thought on “Защо се страхувате от цялата истина за аферата КТБ?

 • 08.07.2015 at 22:02
  Permalink

  Излезна доклада за Банка КТБ и…. шок и ужас!!! ВСИЧКИ които е трябвало да следят, дали се спазва закона за Банките, май Умишлено са „спали“!!! ЗАЩО ??Именно използването на въпроса КОЙ, вместо ЗАЩО отразява една отвратителна обществена нагласа, която не приема мерки за справяне с пораженията и тяхната превенция, а я устройва да намери виновни, с които да си измие ръцете и всичко да продължи по старому.
  Както показва политическия опит у нас лицата може и да се сменят, но практиките се запазват. Именно тази констатация трябва да насочи обществото към задаването на повече въпроси ЗАЩО, а не КОЙ. Дори в случай на откриването на някой, с който да се измият ръцете,(ЦВ.Василев в случая) то това няма да реши проблем в дългосрочен план, а ще създаде една временна кръпка, която в кратки срокове ще бъде отново зейнала, за да продължат политиците да правят това, което правят най-добре у нас – да крадат.“
  ТРИ МИЛИАРДА И ПОЛОВИНА изчезват и всички са СПОКО !! ‘БАСИ управляващите избираме !!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.